User:Jimregan/Spectie's Romanian book/Page 4
In realitate şi laici--după o cercetare mai seri- oasă--dăm de aceleaşi conflicte de interese economice, de aceias luptă a claselor pentru îmbogăţire şi stăpnire.
Se vorbeşte mult de influenţa marei Revoluţiuni Franceze asupra Orientului european şi de repercu- siunea pe care au avut-o aici, ideile de libertate. Dar, dacă Revoluţiunea franceză a avut un atare e- fect aceasta se datoreşte faptului că ea a schimbat mult tocmai condiţiunile economice din Balcani.
Astfel, războaiele lui Napoleon I,--mă voiu servi de o singură pildă--consecinţele acestei revoluţii, au chemat la viaţă în Grecia acele elemente între- prinzătoare şi curagioase, cari apoi vor juca un rol aşa de mare în luptele pentru independenţa elenă.
Ştiţi, poate, că sub domnia aşa zisului sistem con- tinental, din ordinul lui Napoleon, s'a întrerupt orice comerţ între Anglia şi întregul sud al Europei. Cînd flota comercială austriacă şi italiană era parlizata în porturile Mediteranei, o mare parte a comerţului se făcea prin contrabandă de vase greceşti, pe care supravegherea poliţiei napoleoniene nu le putea a- tinge. Aceste împrejurări excepţionale cari n'au ni- mic do a face cu ideia libertăţii, au contribuit mai mult pentru ridicarea burgheziei greceşti şi indirect, pentru emanciparea Greciei, decît idea liberăţii.
De altfel aici nu ne putem închipui renaşterea politică a ţărilor balcanice fără deschiderea. Mărei Negre şi a Dunărei pentru navigaţia europeană şi fără intrarea lor în contact direct cu ţările capitaliste din Occident şi mai ales cu Anglia.
Apariţia economiei capitaliste şi luptele naţionale
Ou toţii ştim că ţările balcanice, la sfîrşitul vea- cului al 18-lea şi la începutul veacului al 19-lea, erau în faza zisă a economiei naturale. Produsele so-